Wat is angst?

Wat is angst?
Mind

Wat is angst?

Angstwat is het?
Angstig zijn is eigenlijk een goed teken.
Het betekent namelijk dat jouw lichaam goed reageert op situaties waarin jij in gevaar bent. Deze reactie is te herleiden naar alle (zoog)dieren en dus ook naar de eerste mensen op aarde.
Elk zoogdier heeft een systeem in zich dat in tijden van gevaar adrenaline aanmaakt om te overleven. Dit doen zowel het dier als de mens door te vluchten, te vechten of te bevriezen. Dit werkt heel goed als er bijvoorbeeld een beer, een tijger of ander dier of persoon jou aanvalt, om wat voor reden dan ook.
Het is het zenuwstelsel dat je in dit soort gevallen redt door middel van een stressreactie. Tegenwoordig komen dit soort gevaren niet of nauwelijks meer voor, maar toch zijn er zoveel mensen met chronische angst– en stressklachten.
De oorzaak hiervan is in mijn ogen toe te wijden aan een aantal aspecten:
  • De druk van de hedendaagse maatschappij (het systeem), en hierdoor de druk die wij onszelf op leggen (ik).
  • De enorme toename van de hoeveelheid prikkels (sociale media, kunstlicht, dichtbevolkte aarde) vergeleken met 70 jaar geleden.
  • Onze manier van denken die ervoor zorgt dat we verder van ons gevoel en onze behoeftes af komen te staan.

Op de bovenstaande aspecten is ons prehistorische zenuwstelsel niet ingesteld. In het hedendaagse leven draait dit systeem overuren om te voldoen aan de eisen van je werk, je omgeving en jouw eigen verwachtingspatroon. Dit geeft het gevoel van altijd “aan te moeten staan”.
Hierdoor verzanden we in de complexiteit van de huidige samenleving, die wij in ons hoofd steeds ingewikkelder maken. Hier ligt ook de sleutel om angst– en stressklachten te verminderen en weer regie te krijgen op ons leven. Omdat we de huidige maatschappij niet kunnen veranderen, moeten we onszelf veranderen.

Hoe doe ik dat:

  1. Grenzen aan geven
    Ik geef grenzen aan mijzelf wanneer ik moe ben en bijvoorbeeld word gevraagd om mee op te stap te gaan met mijn vrienden of familie.
  2. Luisteren naar mijn lichaam
    Dit doe ik vooral door te mediteren, veel te bewegen en te letten op mijn ademhaling.
  3. Structuur en balans
    Ik let op wat ik aankan op een dag en wat mij energie geeft en wat juist niet. Ook let ik op hoe laat ik naar bed ga en hoe laat ik opsta.
  4. Voeding
    Ik houd me bezig met wat ik eet en drink op een dag. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat ik na 16.00 uur geen suikers of cafeïne meer binnenkrijg.
  5. Niet te streng voor mijzelf zijn
We moeten al zoveel van anderen en onszelf, dus wees lief voor jezelf en gun jezelf een avondje op de bank of een middagdutje.
Dit bovenste vergt training, maar elke dag dat je eerder begint, zal een dag met minder angst– en stressklachten zijn.
Een vriendelijke en stressvrije groet,
Terry van Stedy