Hoe breng je jezelf tot rust?

Hoe breng je jezelf tot rust_ (1)
Mind

Hoe breng je jezelf tot rust?

Door: Babs Kapteijn
Twee weken geleden stond ik voor een nieuwe uitdaging. Video content maken voor een super leuke nieuwe samenwerking! Enige tijd geleden was ik benaderd door twee super enthousiaste jongens, die op het punt staan om een geheel nieuwe concept op de markt te brengen. Of ik daar aan mee wil werken door content te maken voor hun platform.

Hm, video’s opnemen, dit staat bij mij al een jaar op mijn to-do lijstje, maar toch nog niet van gekomen. De vraag die hierbij opkwam bij mij: waarom heb ik dit nog niet gedaan?

WEERSTAND. Is wat er in me opkwam. Weerstand op alle vlakken, technisch geen ervaring, jezelf terug zien en horen, te kritisch, geen tijd. Allemaal gedachten die ervoor zorgen dat ik dit voor me uitschoof.

Doordat Stedy Project mij had benaderd hiervoor, was dit voor mij HET moment om dit aan te pakken en met hun hulp en professionaliteit een grote JA te zeggen en mee te gaan met hun avontuur.

Voor de draaidag (video/audio opnames) had ik alles voorbereid, teksten uitgeschreven zodat ik dacht dat ik goed voorbereid zou zijn. De ochtend van de draaidag was ik zo nerveus, dat ik nauwelijks wat door mijn keel kon krijgen en enkele keren naar het toilet moest. Het was heel lang geleden dat ik me zo zenuwachtig had gevoeld! Ik denk dat dit ergens tijdens middelbare school geweest is. Door een ademoefening vooraf te doen, kwam ik weer een beetje tot rust en bij mezelf.

De start was een beetje traag maar toen ik eindelijk op gang kwam, kwamen de woorden er vanzelf uit en waren de opnames sneller klaar dan verwacht. Mijn uitgeschreven teksten heb ik niet nodig gehad, maar dat was ook prima. EN HET SMAAKT NAAR MEER!

Dit is de ademoefening die ik had toegepast, vlak voor de video opnames:

Zet lekker je koptelefoon op of doe je oortjes in, zodat de muziek goed te horen is. Deze oefening doe je voor het slapen gaan of je kan het inzetten als je voelt dat je even een rustmoment in wilt lassen, of dat je merkt dat je te hoog in je adem zit.

  • De techniek: (voor 4:8 bestand, 2:4 bestand geld dan 2 tellen in en 4 tellen uit)

  • Zorg ervoor dat je ergens bent waar je niet gestoord kan worden.

  • Ga zitten op een plek waarbij je gesteund wordt in de rug of ga lekker liggen.

  • Maak het jezelf comfortabel

  • Adem rustig in door je neus vanuit je buik, 4 tellen

  • Adem langzaam uit door je mond, 8 tellen, tuit je lippen om je uitademing langer te kunnen maken, alsof je door en rietje uitademt.

  • Volg het ritme van de muziek en probeer op elke uitademing je lijf steeds meer te laten ontspannen.

  • Let op! Doe deze oefening niet als je werk met een machine, autorijdt of in het water bent!

Je kan d.m.v. het ademritme te verlengen/verkorten, in de verhouding 1(in): 2 (uit) , uitproberen welk ritme bij jouw ademruimte het beste past. Bijvoorbeeld 2 in: 4 uit of 3 in: 6 uit, of 4 in: 8 uit.

Succes met oefenen!