Gebruik de kou

Gebruik de kou-1
Body

Gebruik de kou

Kou, ik had er altijd een hekel aan. Doe mij maar zon, zee en strand, was altijd mijn gedachte. Maar vandaag de dag is dat anders.

Ik ben letterlijk de kou gaan opzoeken en omarmen. Dit heeft gezorgd voor enorme positieve veranderingen.

De kou is weer ingetreden in ons landje, dus tijd om daar flink gebruik van te maken. Wat kun je doen en wat zijn de positieve effecten van de kou opzoeken?

  1. Koud douchen/koud afdouchen in de ochtend. Het water uit je douche is in de winter een stuk kouder dan in de zomer.
  2. In een ijsbad dippen.
  3. Dippen in het buitenwater of in de zee.
  4. In badkleding buiten doorbrengen.


Waarom zou je dit doen? En wat zijn de positieve effecten hiervan?

  1. Chronische stress is een killer, maar acute stress maakt je voornamelijk toleranter voor stress. Deze acute stress ervaar je bij het opzoeken van de kou.
  2. Het gevoel van I’m alive! Het voldane gevoel na afloop is goud waard.
  3. Je hebt het minder snel koud.
  4. Het is een enorme boost voor je immuunsysteem. Door de schok van het koude water geeft dit een boost aan je immuunsysteem en wordt de productie van witte bloedcellen verhoogd. Witte bloedcellen beschermen ons tegen vele vormen van infecties.
  5. Je bloedcirculatie verbetert. Aan het begin vernauwen de bloedvaten waardoor je bloeddruk omhoog gaat en het bloed krachtiger door je lichaam wordt rondgepompt. Om de warmte in je lichaam vast te houden, pompt je hart meer bloed naar de organen. Zodra je uit de douche stapt of uit het ijsbad gaat, zakt je bloeddruk, maar het effect van een verbeterde bloedcirculatie blijft.
  6. Je ontwikkelt een killer mindset. Door de blootstelling aan het koude water wordt aan het gelukshormoon serotonine een boost gegeven. Serotonine is één van de vier gelukshormonen en dit stofje is de humeur booster. Als dit stofje op peil is, voel jij je geweldig. Daarnaast is het elke keer weer een drempel om een koude douche of ijsbad te nemen. Door dit routinematig te doen, word je mentaal en fysiek sterker in zulke situaties. Je ontwikkelt een ijzersterke mindset.


Als je hiermee wilt beginnen, begin dan eerst met koud afdouchen. Focussen op je ademhaling kan je helpen om ondanks de acute stress je rust te hervinden.

Iedere keer weer als je de douche koud zet of het buitenwater ingaat, is het lastig. Maar door juist dit te overwinnen, ontwikkel je die killer mindset.

Blijf wel te allen tijde naar je eigen lichaam luisteren. Dit is heel belangrijk. Als je het buitenwater ingaat doe dat dan altijd met meerdere mensen, nooit alleen. En vooral, have fun! Het kan je een hoop moois brengen.

Fijne kou toegewenst,

Gezonde groet,
Steff van Stedy